Hammaslääkäri

Keskiviikko 07.12.2022

Lääketieteellisille aloille yhteisvalinta

Lääketieteelliset alat siirtyvät yhteisvalintaan vuoden 2018 opiskelijavalinnassa. Tällöin samalla valintakokeella on mahdollista pyrkiä kaikkiin Suomen lääketieteellisiin tiedekuntiin.

Tähän saakka on voinut hakea vain yhteen yliopistoon, ja valinta on tapahtunut kyseisen koulutusyksikön valintaperusteiden mukaisesti.
Hakija voi hakea korkeakoulujen yhteishaussa vain joko lääketieteen, hammaslääketieteen tai eläinlääketieteen hakukohteisiin. Lääketieteen tai hammaslääketieteen hakukohteissa hakijalle annetaan valinnassa yksi ensisijaisuuspiste ensimmäiseksi toiveeksi asetettuun hakukohteeseen.

– Yhteisvalinnassa kilpailu tiedekuntien kesken kiristyy, kun opiskelijat valitsevat viidestä hakukohteesta, sanoo valtakunnallisen valintatoimikunnan puheenjohtaja, dekaani Kyösti Oikarinen Oulun yliopiston tiedotteessa.

– Valinnan perusteena vaikuttaa paikkakunta, mutta entistä enemmän myös se, millainen maine tiedekunnalla on. Oulu on profiloitunut ICT-terveysasioissa ja hyvässä kliinisessä opetuksessa. Jatkossa tulee varmistaa, että kaikki saavat hyvät valmiudet perusterveydenhuollon tehtäviin. Koko kaupungin vetovoima ratkaisee myös, miten paljon hyviä hakijoita yliopisto saa.

Yhteisvalinnassa ovat mukana Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto. Oulun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta koordinoi yhteisvalintaa.

Lääketieteelliset alat ovat tehneet valintayhteistyötä jo pitkään, ja yhteisvalintaan siirtyminen on osa yhteistyön tiivistämistä ja alan opiskelijavalintojen kehittämistä. Valintayhteistyön kehittäminen on myös osa opetus- ja kulttuuriministeriön Opiskelijavalintojen uudistaminen -kärkihanketta.

Lääketieteellisille aloille oli vuoden 2017 korkeakoulujen yhteishaussa yhteensä 9 435 hakijaa, joista noin 90 prosenttia oli ensisijaisia hakijoita. Aloituspaikkoja lääketieteen yhteisvalinnassa keväällä 2018 on yhteensä 735, hammaslääketieteessä 180 ja eläinlääketieteessä 68.