Post

ArtikkelitLääkityslista lompakossa – halpa henkivakuutus

14.3.2018Laura Kimari

”Onko sinulla jo ajantasainen lääkityslista?”, kysytään Lääkehoidon päivän verkkosivuilla (www.laakehoidonpaiva.fi). Tämä kysymys esitetään tänä keväänä suomalaisille moneen kertaan ja monessa mediassa, alkaen 22.3. järjestettävästä Lääkehoidon päivästä.

Fimean koordinoima ja STM:n rahoittama Lääkehoidon päivä järjestetään tänä vuonna kuudetta kertaa. Se liittyy nykyisen hallituksen kaksivuotiseen Rationaalinen lääkehoito -hankkeeseen.

– Kampanjassa pyrimme kertomaan jokaiselle suomalaiselle, että vain hän itse voi tietää, mitä kaikkia lääkkeitä ja itsehoitovalmisteita käyttää, sanoo tutkimus- ja kehittämispäällikkö, FaT Katri Hämeen-Anttila.

– Jokaisen pitäisi pitää mukanaan listaa näistä valmisteista – vaikkapa käsin kirjoitetulla lapulla, joka on talletettu lompakkoon.

Jos henkilö ei itse tähän kykene, esimerkiksi omaisen pitäisi huolehtia asiasta.

– Verkkosivuiltamme löytyy toimintaohjeita muun muassa ruuhkavuosia elävälle henkilölle, jolla on pieniä lapsia ja samalla sairaat vanhemmat, joiden asioista pitäisi huolehtia, Hämeen-Anttila kertoo.

Kampanja kannustaa ihmisiä kysymään ja tarvittaessa vaatimaan tietoa lääkehoidon ammattilaisilta: lääkäreiltä, hammaslääkäreiltä, farmaseuteilta ja proviisoreilta.

– Farmaseutit ja proviisorit ovat lääkealan ammattilaisia, joiden ammattitaito on Suomessa alihyödynnettyä, Kirsi Kvarnström toteaa.

– Haluamme ihmisten ymmärtävän, että apteekissa saa ja pitää kysyä – farmaseutit ja proviisorit ovat siellä juuri sinua varten, auttamassa ja ohjaamassa lääkkeiden oikeassa ja turvallisessa käytössä.

Vaikka Lääkehoidon päivä on valtakunnallinen teemapäivä, sen ytimen muodostavat paikalliset tapahtumat, joita järjestetään ympäri Suomea parisensataa – muun muassa erikokoisissa apteekeissa, terveyskeskuksissa ja potilasyhdistyksissä.

– Toivomme kovasti, että myös hammashoitolat lähtisivät mukaan, Hämeen-Anttila sanoo.

– Tämä ei vaadi isoa panostusta, varsinkaan jos useampi yksikkö toimii yhteistyössä.

Tapahtuman sivuilta voi tulostaa ilmaiseksi julisteita sekä tilata painettuja ”Sopiva lääke tepsii” -esitteitä jaettavaksi vastaanotolle. Painotuotteista tilaaja maksaa ainoastaan postituskulut.

Henkilökunnan kesken voidaan myös sopia, että jokainen suosittelee potilailleen lääkityslistan tekemistä ja korostaa, että hammaslääkärikin tarvitsee tiedon potilaan kokonaislääkityksestä.

Hämeen-Anttila suosittelee tutustumaan kampanjan verkkosivuihin, erityisesti ”Järkevän lääkehoidon elementit ammattilaisille” -osioon.

– Jos kampanja onnistuu, potilailta tulee aiempaa enemmän kysymyksiä, ja niihin on hyvä varautua vastaamaan.

Lue myös
Etsitkö näitä?