Hammaslääkäri

Keskiviikko 07.12.2022

Miltä näyttää restoratiivisen hoidon tulevaisuus?

pekkavallittu_web.jpg

– Ei olla kaukana siitä, että tuhoutuneita hampaita voidaan korvata kudosteknologisesti tuotetuilla hampailla, professori Pekka Vallittu mainitsee. (Kuva: Ismo Henttonen)

Juuri Apollonia Symposiumin alla järjestettiin Kölnissä IDS Internationale Dental-Schau 2019 -messut, joilla esiteltiin hammaslääketieteen tarvikkeiden viimeisimpiä keksintöjä.

– Uutuudet ovat varsin vaatimattomia restoratiivisella puolella, toteaa Turun yliopiston biomateriaalitieteen professori Pekka Vallittu.
Yhdeksi merkittävimmistä uutuuksista hän mainitsee tänä vuonna globaaliin jakeluun tulevan itsesidostuvan molaarien sementtipohjaisen paikka-aineen, joka kovettuu ilman valoa.

Suunta materiaalipuolella on kohti murtositkeyden lujittamista, antimikro-bisia ominaisuuksia ja itsepuhdistuvia pintoja.

Sidosten pettämiseen etsitään ratkaisuja bioadhesiiveista, jollaisista löytyy esimerkkejä luonnosta. Sellainen on vaikkapa merirokon kiinnittymisaine, jolla
äyriäinen tarttuu laivan pohjaan.

Vallittu ottaa esille lääketieteen laitteita ja materiaaleja koskevan EU-direktiivin kiristymisen, joka vaikeuttaa uusien materiaalien saamista markkinoille.

Kliinisen näytön osoittaminen on vaativaa, varsinkin, jos materiaalilla on esimerkiksi antimikrobisia ominaisuuksia.

Kliininen tutkimus on kallis prosessi materiaaleja kehittäville yrityksille, jotka pyrkivät minimoimaan taloudelliset riskit.

– Bioaktiivinen paikka-aine olisi saavutettavissa, mutta onko yrityksillä halukkuutta sen kehittämiseen? Vallittu kysyy.

Lähde: Prof. Pekka Vallitun esitys Mitä tulevaisuus tuo tullessaan? Apollonia Symposium 23.3.2019.