Post

ArtikkelitPoikien HPV-rokotukset otettiin mukaan rokotusohjelmaan

22.4.2020Annika Nissinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on hyväksynyt poikien profylaktiset HPV-rokotukset osaksi kansallista rokotusohjelmaa. Asetus tuli voimaan 23.3.2020, ja poikien rokotukset voitaisiin aloittaa elokuussa 2020.

Tyttöjen HPV-rokotukset ovat olleet mukana rokotusohjelmassa vuodesta 2013. Jatkossa HPV-rokotukset ovat sukupuolineutraaleja, mikä parantaa myös tyttöjen suojaa ja ehkäisee tehokkaasti papilloomavirusten leviämistä. Tutkimusten mukaan rokotteet vähentävät kohdunkaulan, sukuelinalueen ja peräaukon syöpiä.

– Rokote voi suojata myös visvasyylältä, sanoo dos., EHL Jaana Rautava.

HPV-infektioilla on myös rooli pään ja kaulan alueen, kuten suunielun ja suuontelon syöpien kehittymisessä. Rautavan mukaan toistaiseksi ei ole kuitenkaan olemassa suoraa näyttöä siitä, että profylaktiset rokotteet vaikuttaisivat pään ja kaulan alueen syöpien syntyyn tai esiintymiseen.

– Kuitenkin epäsuoraa näyttöä on, että profylaktiset rokotteet voisivat vähentää pään ja kaulan alueen HPV-infektioita, toteaa Rautava.
Kuten tytöillä, poikien rokotusten kohderyhmänä ovat 11–12-vuotiaat 5.-luokkalaiset.

– HPV-infektiota pidetään nimenomaan sukupuolitautina, ja siksi rokotteita lähdettiin kehittämään ajatuksella suojata nuoret ennen seksielämän aloitusta. Sittemmin on tutkittu ja todettu, että infektio voidaan saada muutenkin kuin seksiteitse, jopa jo syntymän yhteydessä tai lapsena, ja havahduttu, että aikaisempi rokottaminen voisi olla aiheellista, sanoo Rautava.

Rokotteita ei voida kuitenkaan käyttää uusilla ikäryhmillä ilman tutkimuksia, joissa rokotteen teho sekä turvallisuus selvitetään uudessa kohderyhmässä.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) suositteli, että yläkouluikäisille pojille rokotus annettaisiin nk. täydennysrokotuksina lukuvuosina 2020–2021 ja 2021–2022. Rokotuksiin oikeutettu oppilas voisi myös täydentää puutteelliseksi jäänyttä HPV-rokotussuojaansa myöhemmin. Vastaava täydennysohjelma toteutettiin tyttöjen HPV-rokotusten alkuvaiheessa vuosina 2013–2015.

Aikuisväestön rokottamista ennalta ehkäisevällä rokotteella ei puolestaan pidetä hyödyllisenä, sillä arvioiden mukaan jopa 80 % aikuisista on saanut HPV-infektion jossain elämänsä vaiheessa. Ennalta ehkäisevä rokote suojaa vain, jos infektiota ei ole vielä sairastanut.

– Vaikuttaa siltä, että rokotteesta saatava vaste on parempi nuoremmilla. Esimerkiksi tehostetta ei välttämättä tarvita yhtä montaa kertaa. Rokotteesta ei ole haittaa, vaikka infektio jo olisi, siitä vain ei ole vastaavaa hyötyä, toteaa Rautava.

Lähteet:
STM:n tiedote 20.3.2020: Rokotusasetukseen muutoksia – jatkossa HPV-rokotteet myös pojille ja meningokokkirokotteet riskiryhmille ja Jaana Rautavan haastattelu 30.3.2020.

Lue myös
Etsitkö näitä?