Post

SuulakiTarkennusta STUKin kirjeeseen uudesta säteilylainsäädännöstä

2.1.2020Heikki Kuusela

Säteilyturvakeskus (STUK) on lähettänyt vastaanotoille ohjekirjeen säteilytoiminnan harjoittajan vastuusta. Marraskuun lopulla päättynyt postilakko viivästytti ohjekirjeiden jakelua vastaanotoille.

Ohjekirjeen mukaan säteilytoiminnan harjoittajan on käytettävä säteilyturvallisuusasiantuntijaa 15.12.2019 mennessä. Säteilyturvallisuusasiantuntija neuvoo säteilytoiminnan harjoittajia käytännön säteilytoimintaa koskevissa kysymyksissä.

Terveydenhuollon säteilyturvallisuusasiantuntijana toimiminen edellyttää sairaalafyysikon tutkintoa.

Mikäli kyse on hammashoidon ns. tavanomaisesta säteilytoiminnasta, eli intraoraali- tai panoraamatomografialaitteista ja toiminta jatkuu entisenlaisena, ei tarvetta säteilyturvallisuusasiantuntijan käyttämiselle ole. Jos vastaanotolle hankitaan uusi KKTT-laite, on silloin oltava yhteydessä säteilyturvallisuusasiantuntijaan.

Vastaanotoilla on hyvä selvittää, mistä säteilyturvallisuusasiantuntijan tarvittaessa voi tavoittaa. Vastaanotolle ei kuitenkaan varsinaisesti nimetä omaa säteilyturvallisuusasiantuntijaa. Kyseessä ei siis pääsääntöisesti ole vastaanotolla työskentelevä henkilö.
Vastaanotolle on nimettävä säteilyturvallisuusvastaava, kun harjoitetaan turvallisuuslupaa edellyttävää säteilytoimintaa. Säteilyturvallisuusvastaava huolehtii toiminnanharjoittajan apuna säteilysuojelun toteuttamisesta. Hammaslääkärin tutkinto antaa kelpoisuuden säteilyturvallisuusvastaavan tehtävään.

Vastaanotolla on laadittava säteilytoiminnan turvallisuusarvio 15.6.2020 mennessä. Tähän turvallisuusarvioon nimetään vastaanoton tarvittaessa käyttämä säteilyturvallisuusasiantuntija. STUK on laatimassa lomaketta ohjaamaan säteilytoimijoita turvallisuusarvion tekemisessä.

Lue myös
Etsitkö näitä?