Post

ArtikkelitTerveyskylä palvelee potilaita ja ammattilaisia verkossa

13.9.2018Anu Tilander
terveyskyla_web

Terveyskylä on yhdessä potilaiden kanssa kehitetty erikoissairaanhoidon verkkopalvelu. Se tarjoaa luotettavaa terveystietoa ja tukea ennaltaehkäisyyn kaikille sekä digitaalisia hoitopolkuja potilaille ja työkaluja terveydenhuollon ammattilaisille.

Sisällöt on jaoteltu teemojen mukaan digitaalisiksi taloiksi, joita on rakennettu verkkoon jo kolmekymmentä, esimerkiksi Diabetestalo, Infektiotalo ja Syöpätalo.

Suunterveystietoa löytyy useasta talosta

Terveyskylän palvelut sopivat erityisesti elämänlaadun, elintapojen ja oireiden seuraamiseen, toimenpiteisiin valmistautumiseen ja niistä toipumiseen sekä tukemaan elämää pitkäaikaisen sairauden kanssa. Tavoitteena on myös madaltaa kynnystä hakea apua ajasta ja paikasta riippumatta.

Suu- ja hammassairauksilla ei ainakaan toistaiseksi ole omaa taloa, mutta perustietoa suunterveydestä löytyy tällä hetkellä jo useasta talosta osana muuta tietosisältöä.

Terveystietoa kaikille – digihoitopolkuja potilaille

Jokaisen talon yleinen tietosisältö on avoimesti kaikkien käytössä. Potilaille tarkoitettuihin digitaalisiin hoitopolkuihin sen sijaan vaaditaan lääkärin lähete tai hoitosuhde erikoissairaanhoitoon. Omapolku-palvelukanava mahdollistaa sähköisen asioinnin asiakkaan ja hoitopaikan välillä sekä tarjoaa välineitä omahoitoon. Palvelut täydentävät perinteistä sairaalahoitoa. Omahoito-ohjelmista osa on avoimia kaikille, osa on suunnattu vain hoidossa oleville potilaille.

Digihoitopolku voi sisältää potilasohjeita, etävastaanottoja, mahdollisuuden sähköiseen ajanvaraukseen, työkaluja oman terveydentilan arviointiin, turvallisen viestikanavan hoitavaan yksikköön sekä oireiden ja terveysarvojen seurantavälineitä. Jokainen digihoitopolku on suunniteltu potilasryhmälle sopivaksi ja niissä voi olla potilaan tarpeisiin sovitettua yksilöllistä sisältöä.

Terveyskylästä löytyy myös tekstimuotoista keskustelua mahdollistavia chatteja, jossa kysymyksiin vastaa terveydenhuollon ammattilainen sekä chatbotti Neuvo, jossa kysymyksiin vastaa tietokoneohjelma. Lisää chatteja ja chatbotteja on suunnitteilla.

Palvelua rakennetaan yhteistyössä

Terveydenhuollon ammattilaiselle palvelu tarjoaa tukea potilaan hoitoon. Palvelua voi käyttää hoitoon ohjauksen väylänä, hoidon tarpeen arvioinnin tukena ja omahoidon tukemisessa. Lisäksi Terveyskylän ammattilaisille suunnatusta TerveyskyläPRO-palvelusta löytyy ammattilaiselle tarkoitettuja omia työkaluja ja sisältöjä.

Terveyskylää rakennetaan yliopistosairaaloiden yhteistyönä osana Virtuaalisairaala 2.0 -kärkihanketta, jota rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Yli 1250 erikoissairaanhoidon ammattilaista viidestä yliopistosairaalasta on ollut mukana rakentamassa sisältöjä. Kehittämiseen on osallistunut myös potilaita ja useita potilasjärjestöjä.

Vuoden 2017 aikana palvelun sisältöjä avattiin 10 miljoonaa kertaa, 2 miljoonan käynnin aikana yli miljoonan käyttäjän toimesta. Luvut kasvavat koko ajan. Vuonna 2018 Terveyskylään ja Mielenterveystaloon tehdään kuukausittain yhteensä jo noin 300 000 käyntiä.

Terveyskylä: www.terveyskylä.fi

Terveyskylässä jo 30 taloa, esimerkiksi:

•    Diabetestalo
•    Elinsiirtotalo
•    Infektiotalo
•    Kivunhallintatalo
•    Leikkaukseen tulijan talo
•    Munuaistalo
•    Syöpätalo

Lue myös
Etsitkö näitä?