Hammaslääkäri

Perjantai 30.09.2022

THL suosittelee HPV-rokotetta myös pojille

istock_hpv-rokote.jpg

(Kuva: iStockphoto)
(Kuva: iStockphoto)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijatyöryhmä suosittelee, että HPV-rokotus ulotetaan kansallisessa rokotusohjelmassa myös poikiin. THL:n 23.1. julkaiseman raportin mukaan HPV-rokotteen ottaminen osaksi myös poikien rokotusohjelmaa olisi tehokas tapa estää papilloomavirusten aiheuttamia syöpiä sekä miehillä että naisilla. Tyttöjen HPV-rokote tuli kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013, mutta rokotuskattavuus ei ole vielä toivotulla tasolla.

– Tyttöjen ja poikien rokotusohjelmalla voitaisiin ehkäistä noin 300 syöpää sekä noin 1 700 elinvuoden ja 2 500 laatupainotetun elinvuoden menetykset joka vuosi. Laajentamalla rokotusohjelma koskemaan myös poikia on mahdollista, että HPV:sta päästäisiin jopa täysin eroon, toteaa THL:n HPV-työryhmän puheenjohtaja, professori Antti Mäkitie Helsingin yliopistosta ja HUS:sta THL:n 23.1. julkaisemassa tiedotteessa.

HPV eli papilloomavirus aiheuttaa useita eri syöpiä, kuten suuontelon, suunielun sekä peräaukon, peniksen, kohdunkaulan, emättimen ja ulkosynnyttimien syöpiä. Lisäksi HPV aiheuttaa osan alanielun, kurkunpään ja nenänielun syövistä. Noin kahdeksan nuorta kymmenestä saa taudille altistavan HPV-tartunnan jossain vaiheessa elämäänsä.

– HPV:n osuus pään ja kaulan alueen syövistä vaihtelee 20–50 prosentin välillä. Kielen tyven ja nielurisojen syövistä joka toinen on HPV:n aiheuttama. Nämä syövät ovat lisääntyneet viimeisen vuosikymmenen aikana, sanoo THL:n ylilääkäri Tuija Leino THL:n tiedotteessa.

THL:n suositus HPV-rokotteen antamisesta myös pojille on lähetetty sosiaali- ja terveysministeriön arvioitavaksi. Kansalliseen rokotusohjelmaan sisällytettävistä rokotuksista päättää STM. 

Lue lisää aiheesta THL:n tiedotteesta: https://thl.fi/fi/-/thl-suosittelee-hpv-rokotetta-osaksi-myos-poikien-rokotusohjelmaa.

HPV-työryhmän raportti on luettavissa osoitteessa http://www.julkari.fi/handle/10024/137477