Hammaslääkäri

Keskiviikko 07.12.2022

Toivottomatkin hampaat voivat olla pelastettavissa

pierpaolo_cortellini.jpg

Pierpaolo Cortellini
– Ihmiskeholla on luontainen kyky korjata itseään, korostaa Pierpaolo Cortellini. (Kuva: Ismo Henttonen)

Parodontiitin tuhoama kiinnityskudos voidaan saada uusiutumaan, muistuttaa lääketieteen ja hammaslääketieteen tohtori Pierpaolo Cortellini Firenzestä, Italiasta.

Kun infektio hoidetaan ja kiinnityskudos toipuu, voidaan hammas usein säästää, tai ainakin implantin asentaminen helpottuu.

Kiinnityskudoksen uusiutuminen tulee mahdolliseksi, kun kirurginen hoito käynnistää haavan paranemisreaktion. Regeneraatiota edistävät hoidettavan alueen suojaus ja paranemista edistävän verihyytymän vakaus.

Uusiutuminen ei aina vaadi regeneratiivisten materiaalien käyttöä. Biomateriaali voi jopa osoittautua parodontaalikudoksen kasvun esteeksi joko fyysisesti tai bakteerien lisääntymisen vuoksi.

− Keho hoitaa itse itseään, Cortellini painottaa.

− Mutta alue on pidettävä puhtaana.

Eri regeneratiivisten materiaalien käytöstä on saatu ristiriitaisia tuloksia. Tämä viittaa siihen, että muillakin tekijöillä on suuri vaikutus. Lopputulokseen vaikuttavat esimerkiksi plakin määrä, infektion hallinta, tupakointi, ikä ja perintötekijät.

− Plakin ja tupakoinnin yhteisvaikutus on suurempi kuin niiden vaikutusten summa, Cortellini huomauttaa.

− Tupakointi olisi saatava vähenemään alle 10 savukkeeseen päivässä. Yli 20 savuketta on este regeneraatiolle, hän lisää.

Myös perussairauksista tai stressistä kärsivillä potilailla on huono ennuste. Heidän kohdallaan voidaan tarvita ylläpitohoitoa, kunnes potilas on valmis kirurgiseen toimenpiteeseen.

Lähde: Hammaslääkäripäivien prekurssi Saving severely compromised or hopeless teeth: a challenge? 22.11.2017.