Hammaslääkäri

Keskiviikko 07.12.2022

Vuoden kirjoitus käsittelee hammashoitopelon hoitoa

Hammaslääkärilehden vuoden kirjoitukseksi 2019 on valittu Pirjo Kurjen, Kirsi Honkalammen, Maija Korhosen, Satu Lahden ja Anna Liisa Suomisen artikkeli Hammashoitopelon psykologinen hoito aikuisilla. Artikkeli julkaistiin Hammaslääkärilehdessä 5/2019.

vuoden_kirjoitus.jpg

Vuoden kirjoitus -palkinto luovutettiin Kuopion yliopiston hammaslääketieteen laitoksella 3.11.2020. Kuvassa palkituista Kirsi Honkalampi, Anna Liisa Suominen ja Pirjo Kurki. (kuva: Heli Mikkola)

Vuoden kirjoituksen palkitsemisella lehti haluaa paitsi nostaa esille hyvin kirjoitetun ja kollegoille uutta tietoa välittävän artikkelin, myös korostaa lehden syntymisessä tarvittavaa yhteistyötä.

Aikaansa lehden ja sitä kautta kollegoiden hyväksi käyttävät asiantuntijat ja tutkijat ovat arvokkainta mitä lehdellä on, totesi päätoimittaja Heli Mikkola palkinnon luovutustilaisuudessa Kuopiossa.

Hammaslääkäriseura Apollonian edustajana palkitsemistilaisuudessa oli paikalla seuran puheenjohtaja, professori Anna Liisa Suominen – kaksoisroolissa myös yhtenä artikkelin kirjoittajista.

Lehden tieteellinen päätoimittaja Mataleena Parikka totesi viestissään tilaisuuteen, että artikkelin aiheena olevat vaikean hammashoitopelon hoitamiseen tähtäävät menetelmät eivät ole usein hammaslääkärille tuttuja. Aihe on tämän takia sekä kiinnostava että tärkeä.

- Lisäksi artikkeli on ansiokkaasti kirjoitettu ja se on saanut erinomaiset arviot molemmilta vertaisarvioijilta. Käsikirjoitus on ollut laadukas ja viimeistelty jo sitä lehteen lähetettäessä, Parikka sanoi.

Artikkelissa keskitytään kognitiivisen käyttäytymisterapian käyttöön pelkopotilaiden hoidossa. Mitä jokainen hammaslääkäri voi tehdä kohtaamisen tilanteessa?

- Hammaslääkärin tärkein tehtävä on huomioida potilaan pelko hoitotilanteessa ja ottaa se puheeksi, jos potilas ei itse sitä tee, totesi Pirjo Kurki.

- Jokaiselta potilaalta voi kysyä yksinkertaisen kysymyksen: ”Onko hammashoito mielestäsi pelottavaa?”, Suominen muistutti.

> Katso video palkitsemistilaisuudesta: https://youtu.be/TaCn66FVovU

> Palkitun artikkelin pääset lukemaan tästä.