Hammaslääkäri

tisdag 04.10.2022

Edunvalvonta

Palkka oikein ja ajallaan

Työnantajan tärkein velvollisuus on maksaa työntekijälle palkkaa – oikein ja ajallaan. Palkan on oltava työntekijän tilillä tämän nostettavissa palkan erääntymispäivänä. Kuulostaa yksinkertaiselta ja helpolta, mutta näköjään se ei sitä tässä tietojärjestelmäyhteiskunnassa enää ole.

Näköpiirissä on kestämätön tilanne

Hallituksen esitys rajat ylittävää terveydenhuoltoa koskevan lain muuttamiseksi on johtamassa kestämättömiin seurauksiin. Toteutuessaan lakimuutos tarkoittaa sitä, että ulkomailla annetusta yksityisestä hammashoidosta saa huomattavasti paremman korvauksen kuin vastaavasta kotimaassa annetusta hoidosta. Lakiesitys on menossa eduskunnan käsittelyyn syksyllä ja sen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alussa.

Tärkeitä viestejä

Kesäkuun Hammaslääkärilehdessä (8/2022, s. 14–15) uutisoitiin liiton vuosittain toteutettavan työmarkkinatutkimuksen tuloksista. Työmarkkinatutkimus tarjoaa kattavasti tietoa eri jäsenryhmien työmarkkina­tilanteesta ja siihen kohdistuneista muutoksista. Tulokset ovat tärkeä tietolähde liiton edunvalvonnan ja vaikuttamistyön suunnittelun tueksi.

Sommarens skörd var fin

Den varma sommaren – med lagom mycket sol, och tillräckligt mycket regn – gav en fin vinbärsskörd. I efterskott kan man säga att man kunde ha förhindrat det om man hade besurit buskarna. Den enorma mängden bär förde nämligen med sig problem: var skulle man få plats för alla bären, och vem skulle ens plocka dem alla? För visst måste de ju alla plockas. Detta semesterfirarens bärproblem fick mig att tänka på tandvården. Efterfrågan är större än utbudet. När de två inte möts, måste man vidta åtgärder.

Kesän sato oli hieno

Lämmin kesä – sopivasti aurinkoa ja riittävästi sadetta – kypsytti komean viinimarjasadon. Jälkiviisaana voisin nyt sanoa, että asiaa olisi voinut ehkäistä leikkaamalla pensaita. Nimittäin valtaisa marjamäärä toi tullessaan ongelmia. Mihin ihmeeseen nämä marjat laitetaan ja kuka ne kaikki ylipäätään poimii? Pakkohan ne tietenkin on kaikki pois poimia. Tulipa tästäkin kesälomalaisen säilöntäprojektista mieleen suun terveydenhuolto. Kysyntää on enemmän kuin tarjontaa. Kun ne eivät kohtaa, tarvitaan korjausliikkeitä.

16.6.2022 klo 10:00
Kiinnostaako näköalapaikka hammaslääkärien työelämään ja suun terveydenhuollon kehitykseen? Haluatko vaikuttaa ammattikunnan tulevaisuuteen ja Hammaslääkäriliiton toimintaan yhdessä kollegojen kanssa? Tule mukaan hallitukseen – haku on auki.

Sidor

Prenumerera på RSS - Edunvalvonta