Hammaslääkäri

söndag 26.09.2021

Opiskelijat

Syksy on toivoa täynnä

Kun koronavirus alkoi nostaa päätään, olin juuri lopettelemassa toista opiskeluvuottani ja preklinikka kaartui kohti loppuaan. Siinä suhteessa olin melko onnekas, saimmehan nauttia preklinikassa tavallisesta opiskelusta ja tutustua opiskelutovereihin ilman rajoitustoimia.

17.9.2021 klo 07:00
Vaikeinta opinnoissa on opetella sietämään sitä, että omassa kädenjäljessä on epätäydellisyyksiä, ajattelee Alisa Toivanen. Itsekritiikistä ei neloskurssin denttareilla ole pulaa, ja opiskeluvuosi on heille muutenkin kaikista kuormittavin.

Mikä työ houkuttelee?

Tulevaisuuden hammaslääkärien työurista ja toiveista tiedetään jo jotain. Ainakin, että terveyskeskuksia pidetään edelleen todennäköisinä työpaikkoina, mutta toisaalta monelle nyt hammaslääkäriksi opiskelevalle mieluisinta olisi tehdä työtä osa-aikaisesti useammassa työpaikassa. Moni toivoo jatkavansa työelämää opiskelukaupungissaan, vaikka työtilanne muissa maakunnissa on pääsääntöisesti parempi. Hammaslääkäriliitto ja SHOL selvittivät hyvinvointitutkimuksen yhteydessä keväällä, missä ja millä alueella hammaslääketieteen opiskelijoiden toivetyöpaikka sijaitsisi.

Kesäkandin salaiset päiväkirjat

Neljännen opiskeluvuoden jälkeen minulla oli kuntaluvat taskussa sekä elämä ja kandikesä edessä. Vaikka kandikesää odotti tuolloin varsin innoissaan, niin innostuksen lisäksi ilmassa oli myös varsin toisenlaisia tuntemuksia. Jännitti ja välillä myös suorastaan pelotti, onko oma taitotaso niin käytännön kuin teoriankin puolesta riittävä. Lisäksi koronan takia menetetyn klinikka-ajan vuoksi omat kliinisten suoritteiden määrät eivät olleet aivan suunnattoman suuria.

Kesäkandin salaiset päiväkirjat

Neljännen opiskeluvuoden jälkeen minulla oli kuntaluvat taskussa sekä elämä ja kandikesä edessä. Vaikka kandikesää odotti tuolloin varsin innoissaan, niin innostuksen lisäksi ilmassa oli myös varsin toisenlaisia tuntemuksia. Jännitti ja välillä myös suorastaan pelotti, onko oma taitotaso niin käytännön kuin teoriankin puolesta riittävä. Lisäksi koronan vuoksi menetetyn klinikka-ajan vuoksi omat kliinisten suoritteiden määrät eivät olleet aivan suunnattoman suuria. Myös aikataulut ja niissä pysyminen jännittivät aika lailla.

Erikoinen opintovuosi

Nyt alkaa kesä, ja ensimmäinen vuoteni hammaslääketieteen opiskelijana on ohi.

Jotkut päivät muistaa ikuisesti. Minulle sellainen päivä oli, kun luin keväällä 2020 Opintopolusta tiedon, että olin päässyt opiskelemaan hammaslääketiedettä Helsingin yliopistoon. Tuona päivänä kuukausien ja vuosien puurtaminen palkittiin, sain sulkea jatkuvasta kertaamisesta kuluneet lukiokirjat, hävittää valtavat muistilappukasani ja kokea vapauden tunteen.

Pohdintoja ensimmäisestä klinikkavuodesta

Toimenpide: kirjoitusta. Osallistujat: HLK S Y-U. Esitiedot ja nykytila… Kolmas opiskelijavappuni ja myös opiskeluvuoteni hampaalla on lopuillaan ja pohtiessani: ”mitäs tekstilajia tänne kuuluisi kirjoittaa ja kuinka lukion opettaja sen neuvoi tekemään” mielessä pyörii vain potilastekstien oikea kirjoitusasu.

Paras vuoteni hampaalla on kevättä kohden tullessa kietoutunut yhä vahvemmin potilastöiden ympärille.

Sidor

Prenumerera på RSS - Opiskelijat