Hammaslääkäri

tisdag 04.10.2022

Opiskelijat

Voiko uupumista ennaltaehkäistä?

Herätyskello pirisee taas aivan liian aikaisin. Kesäloman jäljiltä unirytmi on hukassa, vaativa opiskeluviikko siintää edessä, ja jo maanantaista selviäminen tuntuu työläältä. Kuulostaako tutulta?

Hammaslääketieteen opiskelijan päivät venyvät pitkiksi: pakollista opetusta koululla on paljon, ja opiskelupäivä jatkuu kotona. Kesälläkin monet denttarit paiskivat töitä kouluvuoden loppumisesta aivan seuraavan lukukauden alkuun asti. Myös maailman tapahtumat koskettavat kaikkia. Uupuvatko denttarit? Voiko uupumista ennaltaehkäistä?

Matka on tarkoitus

Lukukausien aikana hammaslääketieteen perustutkinto-opiskelijan päivätyönä on opiskella arkisin päiväsaikaan, mutta mitä opiskelu oikeastaan on?

Kaikki on kohdillaan riittävän hyvin

Lukuvuosi on takana, ja hammaslääketieteen opiskelijat sulkevat yliopiston oven takanaan ja kirmaavat ansaitulle kesälomalle. Takana on pitkä talvi, johon korona toi jälleen omat lisähaasteensa. Edessä siintää pitkä, kuuma kesä.

Vaihtovuosi Italiassa opettaa epävarmuuden sietoa

Tätä en uskonut koskaan sanovani, mutta kahdeksan kuukauden Italiassa asumisen jälkeen on koti-Suomea, ja etenkin kotiyliopistoa, jo hieman ikävä. Alun muutaman kuukauden kestäneen kulttuurishokin ja uutuudenjännityksen jälkeen arki on kuitenkin alkanut sujua, kuten myös opinnot.

Täältä tullaan (työ)elämä!

Viisi vuotta sitten näihin aikoihin pänttäsin viimeisiä hetkiä hammaslääkiksen pääsykokeeseen, nyt viimeistelen kliinistä hoitoharjoittelua ja syväreitä sekä valmistaudun loppuseminaareihin. Lisäksi hämmästelen jatkuvasti sitä, että mihin ihmeeseen tämä aika oikein hujahti.

Paluu normaaliin opiskeluarkeen

Turun yliopisto siirtyi vihreään koronavaloon maaliskuun alussa, mikä tarkoitti koronarajoitusten heltymistä yliopistolla. Korona-ajan etäopinnot toivat mukanaan omat haasteensa muun muassa opiskelukaverien saamiseen, kouluhengen kokemiseen ja yhteenkuuluvuuden tunteeseen. Rajoitusten heltyminen tuo normaalin opiskelija-arjen taas osaksi elämää. Opiskelijahaalarit ja bileet kuuluvat opiskelijan elämään, mutta vielä laajemmassa käsityksessä hammaslääkäriksi opiskelevan elämään kuuluvat keskustelut kandihuoneella yli kurssirajojen sekä kollegiaalisuuden kehittyminen.

Parityöskentelyn parasta menetelmää etsimässä

Paritöitä on kokeiltu Oulun klinikassa muutaman vuoden ajan useilla eri tavoilla. Kun itse aloitin klinikan, kolmannen vuoden opiskelijat tekivät potilastyöt pareittain ja ylemmät vuosikurssit yksin. Seuraavana vuonna koronan vuoksi neljäs ja viides vuosikurssi jatkoivat potilastöitä pareittain omien kurssilaisten kanssa. Keväällä 2021 kokeiltiin toteuttaa potilastyöt niin, että toinen pareista oli viidennen ja toinen kolmannen vuosikurssin opiskelija, mutta esimerkiksi protetiikkaa sai tehdä oman vuosikurssin klinikkaparin kanssa.

Sidor

Prenumerera på RSS - Opiskelijat