Uuden ohjeen mukaan voimakkaasti aerosolia tuottavissa toimenpiteissä suositellaan käytettäväksi ensisijaisesti venttiilitöntä FFP2-luokan hengityssuojainta, mikäli kofferdam-suojaa ei voida käyttää.
Jatkuva suu-nenäsuojuksen käyttö vaikeuttaa potilaiden kohtaamista. Lähes kaikki ihmiset käyttävät huuliltalukemista kuuloaistinsa tukena. Erityisesti kuulovammaisilla maskiaika voi vaarantaa jopa potilasturvallisuuden.
Päivystyksessä ikäihmisen pärjäämistä kotona ei yleensä ehditä arvioida eikä hoitosuunnitelmaa tehdä. Pandemia on jäädyttänyt monet kokonaisvaltaisempaan hoitoon ja moniammatilliseen yhteistyöhön tähtäävät hankkeet.
Olen positiivinen ihminen ja haluan ajatella tulevaisuuttakin positiivisesti, sanoo Hohde Group Oy:n toimitusjohtaja, EHL Ville Pesonen. Kysyimme kolmelta yksityispuolen kollegalta, miltä tulevaisuus näyttää.
Hammaslääkäriliiton valtuuston puheenjohtajaksi kaudelle 2021-2024 on valittu torniolainen terveyskeskushammaslääkäri Jarmo Lahti. Valtuuston varapuheenjohtajaksi valittiin lauantain järjestäytymiskokouksessa helsinkiläinen hammaslääkäri Leo Heinonen.
Koululainen kysyy yksityisviestillä parodontiitista, hammaslääkärit kertaavat ensiaputaitoja ja röntgenpidikkeisiin voi tutustua virtuaalisesti
ennakkoon. Hammashoitoloiden somekanavilla täydennetään kuvaa suun ammattilaisten työstä.
Kaikilla nikotiinituotteilla voi olla sikiön- ja yksilönkehitykseen pitkäkestoisia, jopa ylisukupolvisia kielteisiä vaikutuksia, todetaan Pediatrics-lehdessä julkaistussa katsauksessa.
Karieksen hallinnassa fokuksen tulisi siirtyä paikkaamisesta suun mikrobiston tasapainon parantamiseen, toivoi professori Svante Twetman Hammaslääkäripäivillä. Korona-aika on tuonut haasteita hammaslääkärin työhön, mutta se on voinut myös tarjota mahdollisuuden muutokseen kohti vähemmän kajoavaa hoitoa.
Yksityisen hammashoidon kysyntä on elpynyt koronan keväällä aiheuttamasta romahduksesta. Myös muutama edellinen vuosi osoittaa, että potilasmäärien kehitys on pääosin suotuisaa.
Hammaslääkärilehden vuoden kirjoitukseksi 2019 on valittu Pirjo Kurjen, Kirsi Honkalammen, Maija Korhosen, Satu Lahden ja Anna Liisa Suomisen artikkeli Hammashoitopelon psykologinen hoito aikuisilla. Artikkeli julkaistiin Hammaslääkärilehdessä 5/2019.
Säästöjen etsiminen suun terveydenhuollosta on ollut tänä syksynä esillä yli puolessa terveyskeskuksista. Konkreettisista päätöksistä raportoi joka neljäs Hammaslääkärilehden kyselyyn vastannut johtava hammaslääkäri. Liitossa kehitystä pidetään valitettavana.
– Ei juurikaan pieleen voi mennä! Eikä tarvitse pelätä, että tarvitaan erityisiä tietoteknisiä taitoja, raportoi kotkalainen hammaslääkäri Päivi Vatanen sähköisen vaalin äänestyskokemuksestaan. Liiton valtuuston vaali järjestetään sähköisenä nyt ensimmäisen kerran.
Liitto on painottanut vaikuttamistyössään muun muassa sitä, ettei yksityisiltä palveluntuottajilta voi edellyttää kohtuuttoman pitkää listaa erilaisia vaatimuksia.
Työkaveri laittaa asiat mittasuhteisiin, kun koronahuolet saavat vallan. ”Olemme sellainen ammattikunta, että haemme tukea toisistamme”, tiivistää Tarja Huostila Lammin hammashoitolasta Hämeenlinnasta.
Koko Suomi harjaa -kampanja kannustaa kaikkia suomalaisia harjaamaan hampaansa suositusten mukaan aamuin illoin fluoritahnalla. Sosiaalisessa mediassa toteutettava kampanja on käynnissä 5.–28.10.
Koronaepidemiasta huolimatta potilaita voidaan taas pääosin hoitaa tavanomaisilla laitteilla, todetaan viranomaisten ohjeessa suun terveydenhuollon yksiköille COVID-19-epidemian aikana. Päivitetty ohje on julkaistu 2.9.
Turvavälit, potilaiden esihaastattelut ja kohortointi sekä hoitohenkilökunnan visiirit ovat arkea jatkossakin. Hoitotakuussa pysyminen on suunterveyden ammattilaisten yhteinen huoli; aiemmin tavoitellusta hoitoonpääsyn nopeuttamisesta on enää turha haaveilla.
”Jos poskihampaat olisivat salmiakkiruutuja, ne limittyisivät näin.” Hammaslääkärin vastaanotolla tieteen popularisointi voi olla osuvien vertauskuvien käyttämistä tai potilaalle näytetty Youtube-video leukanivelen toimintahäiriöstä.
Heikki Laine työskentelee Taivassalon hammashoitolassa, jossa hoidetaan asiakkaita myös Kustavista, Vehmaalta, Lokalahdelta (Uusikaupunki) ja Iniön saaresta. Alue on maamme mökkikansoitetuimpia. Laine vastasi Työpaikka-palstan kysymyksiin 7.8.2020.
Yksityishammaslääkärien edunvalvonta aiheutti keskustelua kesäkuussa etäyhteyksin pidetyssä liiton valtuuston kokouksessa. Hammaslääkärilehti poimi esiin kiinnostavimmat kysymykset ja pyysi liiton asiantuntijoita vastaamaan niihin.
Kaksi hammaslääkäriyritystä on saanut koronapandemian takia myönnetyn kustannustuen enimmäismäärän. Valtiokonttori on myöntänyt 500 000 euron tukisumman Oral Hammaslääkäreille ja PlusTerveys Hammaslääkäreille. Kaikkiaan tukea saaneita hammaslääkäriyrityksiä on lähes 30. Tukea voi hakea elokuun loppuun saakka.
Kesän aikana kiireetöntä hoitoa päästiin Hammaslääkäriliiton tietojen mukaan avaamaan melko normaalisti sekä julkisessa että yksityisessä suun terveydenhuollossa eri puolilla maata.
Hammaslääkärilehti kartoitti suun terveydenhuollon palvelujen tilannetta ja koronaexitin etenemistä eri puolilla Suomea niin julkisella kuin yksityisellä sektorilla.
Koronakevät on vauhdittanut etäpalveluiden ja etätyön kehittämistä myös suun terveydenhuollossa. Vaikka hammaslääketiede on toimenpidevaltainen ala, moni asia hoituu myös etänä.
Kaikki tiedekunnat varautuvat jatkamaan hammaslääketieteen opetusta etäjärjestelyin myös syksyllä. Monelta taholta arvioidaan, että saadun hyvän palautteen takia myös etä- tai videoluennot jäävät käyttöön.
Ohje suun terveydenhuollon yksiköille COVID-19-epidemian aikana on päivitetty 1.6.2020. Päivitykset on tehty COVID-19-viruksesta olevan uusimman tiedon pohjalta ja tämän hetken yleinen epidemiatilanne huomioiden.
Hammashoitopelko ei ole mikään pikkujuttu. Se on ehkä yksi yleisimmistä peloista, ja väestötutkimuksen mukaan joka kolmas suomalainen pelkää hammashoitoa. Pelonhoidon osaamista tarvitaankin jokaisella vastaanotolla.
Kirurgisten suu-nenäsuojainten saatavuus on parantunut hiukan, mutta FFP2- ja FFP3-hengityssuojainten saatavuus on ennallaan eli vain kohtalainen. Visiirien saatavuus on erinomainen, ja saatavilla on myös luuppien kanssa käytettäviä malleja.
Suun terveydenhuollossa kiireetöntä palvelua on syytä tarjota myös COVID-19-epidemian aikana mahdollisuuksien mukaan, muistuttaa sosiaali- ja terveysministeriö (STM).
Suun terveydenhuoltoa ryhdytään avaamaan pääkaupunkiseudulla hallitusti. Parhaillaan valmistellaan erikoisalakohtaisia ohjeita sekä erikoissairaanhoitoon että perusterveydenhuoltoon.
Miten koronapandemia on kevään aikana vaikuttanut suun terveydenhuoltoon ja hammaslääkärin työhön? Hammaslääkäriliitto selvitti asiaa jäsenkyselyllä yksityishammaslääkäreille huhtikuun alussa ja nyt asiaa kysyttiin julkisen suun terveydenhuollon kollegoilta.
– Yksi rasittavimmista piirteistä tässä tilanteessa on ollut se, että ohjeet ovat muuttuneet jatkuvasti, tiivistää vantaalainen terveyskeskushammaslääkäri Leena Lönnrot. Päätöksenteon perusteet elävät, mutta niin muuttuu arki muutenkin. Samalla jo mietitään, miten hammashoito järjestetään epidemian jälkeen.
Koronaepidemian keskellä yksityishammaslääkärien keskuudessa on yhä epäselvyyttä kiireettömien, oireettomien potilaiden hoidon linjauksissa. Tähän asti asiassa on yksityispuolella toimittu hyvin eri tavoin. Kirjavat käytännöt eri vastaanotoilla ja eri puolilla maata ovat hämmentäneet alan toimijoita. Selkeää yhteyttä sektorien välille ja aktiivista alueellista tiedotusta on toivottu. Alueelliset yksityisen ja julkisen sektorin yhteistyökokoukset ovat nyt käynnistymässä. Kutsuja aluehallintovirastojen alueilla järjestettäviin tilaisuuksiin on jo alettu lähettää.
Hammaslääketieteen yksiköiden johtajat ovat vedonneet sopimusterveyskeskuksiin opiskelijoiden syventävän käytännön harjoittelun toteutumiseksi. Hammaslääkäriliittoon kantautuneiden tietojen mukaan osa työnantajista on ehdottanut jo sovittujen harjoittelupaikkojen perumista koronatilanteen aiheuttamiin poikkeusoloihin vedoten.
Huhtikuun alussa julkaistut viranomaisohjeet suun terveydenhuollon yksiköille COVID-19-epidemian aikana tarjoavat tietoa esimerkiksi potilasohjauksesta, vastaanoton hygieniasta ja suojautumisesta sekä ohjeita toimenpiteiden turvalliseen suorittamiseen.
Valmiuslakiin sisältyvä terveydenhuollon työvelvollisuus koskee myös hammaslääkäreitä. Koronaepidemian aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi käyttöön otetun valmiuslain työvelvoite on kuitenkin vasta viimeinen keino turvata terveydenhuollon työvoiman saatavuus kriisitilanteessa.
Hammaslääkäriliitto selvitti jäsenkyselyllä, miten käynnissä oleva koronatilanne tällä hetkellä näkyy ja tuntuu yksityishammaslääkärien toiminnassa. Valtaosa potilastyötä yhä tekevistä raportoi potilasmäärän vähentyneen jo puoleen tai alle puoleen normaalista.
Koronavirusepidemian aiheuttamat poikkeusolot tullaan ottamaan huomioon opintotuen opintojen edistymisen seurannassa ja tukiajassa. Opiskelija voi myös saada toimeentulotukea, jos toimeentulo ei tule turvatuksi muulla tavalla.
Hammaslääkärien työ saa nyt uusia ulottuvuuksia. Etävastaanottojen lisäksi kollegoita työskentelee nyt COVID-19-näytteiden ottajina, lentoasemalla neuvomassa matkustajia ja mm. vanhustyössä tarkistamassa puhelimitse yli 80-vuotiaiden vointia. Kysyimme suurimpien kaupunkien johtavilta hammaslääkäreiltä, mitä koronaepidemian edetessä suunnitellaan.
Oletko koittanut pelata squashia ranne suorana, kun kipu ei salli taivutusliikettä? Nivelreumapotilas Kirsi on. Hän on halunnut pitää itsensä liikkeessä sairaudesta huolimatta. Onneksi nivelreumaa pystytään hoitamaan tänä päivänä hyvin ja monen potilaan sairaus saadaan remissioon. Sairaus ei kuitenkaan parane ja potilaat tarvitsevat moniammatillisen hoitotiimin tukea koko matkan ajan – hammaslääkärit kuuluvat siihen.
Lyhyen keskeytyksen jälkeen kunta-alan sopimusneuvotteluja on jatkettu. Myös valtion neuvottelut ovat edenneet, ja yliopistojen uusi työehtosopimus on hyväksytty. Neuvotteluja käyvät myös Hammaslääkärien työnantajayhdistys ja Tehy.
Suun terveydenhuollon kiireettömien palvelujen tilanne vaihtelee alueittain epidemian etenemisen tahdissa. Hammaslääkärilehti kysyi hoidon järjestelyistä ja muun muassa suunnitelmista siirtää henkilökuntaa muihin tehtäviin tilanteen akutisoituessa.
Suomalaiset pitäisi saada harjaamaan paremmin hampaitaan ja paikkaustoimenpiteet vähenemään. Avainasemassa ovat biofilmin häirintä, omahoidon opetus ja muu terveysohjaus, motivoiva keskustelu, remineralisaation seuranta ja pysäytyspaikat sekä monialainen yhteistyö.
Mitä jos vastaanotolle tulevalla potilaalla on hengitystieinfektion oireita? Millaisia varotoimia tarvitaan? Uusi koronavirus (COVID-19) on aiheuttanut kysymysten tulvan viranomaisille ja asiantuntijoille.
Vantaan kaupunki otti uudisraivaajan roolin, kun sen sosiaali- ja terveydenhuolto siirtyi viime marraskuussa käyttämään potilastietojärjestelmä
Apottia. Alku on ollut hankala, mutta ajan myötä Apotista pitäisi olla hyötyä myös hammaslääkäreille.
Hammaslääkärien hoitoon tulee entistä enemmän vaikeasti yleissairaita potilaita, mikä vaatii erikoisosaamista. Nyt näitä potilaita hoidetaan kirjavin käytännöin. Yhdeksi ratkaisuksi ehdotetaan suulääketieteen perustamista uudeksi hammaslääketieteen erikoisalaksi.
Hammaslääkärijärjestöjen yhteinen täydennyskoulutussuositus päivitettiin viime vuoden lopussa ja se sai painavan nimen: Ammatillisen osaamisen suunnitelmallinen kehittäminen. Painavaa on asiakin, mutta samalla kannustavaa. Ajantasainen osaaminen on laadukkaan hoidon tae ja samalla suuri voimavara jokaisessa organisaatiossa.
Terveyskeskushammaslääkärin arjen täyttävät monisairaat potilaat ja täysi ajanvarauskalenteri. Kaoottisimpina päivinä hoitosuositukset saattavat enemmän ahdistaa kuin tukea päätöksenteossa. Tiettyjä periaatteita noudattamalla terveyskeskushammaslääkärikin voi kuitenkin tarjota potilaalleen
kohtuullisen hyvää hoitoa – menettämättä työkykyään.
Hammaslääkärille hyvät viestintä- ja vuorovaikutustaidot ovat tärkeä työkalu, joka vaikuttaa positiivisesti moniin hoidon onnistumisen avainasioihin. Onnistunut potilasviestintä tukee hoitoa, vahvistaa luottamusta ja edistää suunterveyttä.
HUSiin on perustettu uusi Pään ja kaulan kasvainkirurgiakeskus, jonka tarkoituksena on koota eri erikoisalojen osaaminen yhteen ja nopeuttaa potilaiden hoitoonpääsyä. ulevaisuudessa pään ja kaulan alueen syöpiä sairastavat potilaat ohjataan keskitetysti uudelle poliklinikalle.
Hammaslääkärien tuoreen työhyvinvointitutkimuksen tulokset ihastuttavat ja vihastuttavat. Hammaslääkärien kokema työn imu on pysynyt vahvana, mutta kuormittuneisuus ylittää pian sietorajan.
Euroopassa suun terveydenhuollon laatu on tasaisen korkeaa, mutta jokaisella maalla on oma tapansa järjestää asiat. Kurkistetaan Saksan, Sveitsin ja Unkarin terveydenhuoltojärjestelmiin.
Lääketieteellisten alojen yhteisvalinta ei näytä alun hämmennyksen jälkeen muuttaneen opiskelijoiden alueellista hakeutumista hammaslääkärikoulutukseen. Ensikertalaisuuskiintiön vaikutus sen sijaan on selvä.
Mitkä uudet teknologiat ja työmenetelmät ovat yleistymässä hammaslääkärien käytössä ja miten laajasti niitä potilastyössä hyödynnetään? Liiton työmarkkinatutkimuksen uusi teknologiaseuranta mittaa teknologioiden käyttöönottoa suun terveydenhuollossa.
Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelmassa suun terveydenhuoltoa koskevia suoria kirjauksia on niukasti, mutta niistä voi tulkita tahtoa suun terveydenhuollon kehittämiseen olevan.
Lääketieteellisen ja hammaslääketieteellisen hoidon pitkäaikainen lopputulos on aina epävarma, ja internetaikana epäonnisimmat tapaukset tulevat helposti koko maailman tietoisuuteen. Tieteellinen näyttö voi lievittää epävarmuutta vain jonkin verran. Tärkeintä on edelleen potilaan luottamus siihen, että hammaslääkäri hoitaa häntä parhaan ymmärryksensä ja kykynsä mukaan.
Uskaltaisiko lähteä tutkimaan aivan uutta polkua ja katsoa, mihin se johtaa? Uuden löytämisen mahdollisuus on tutkimustyön suola. Riskien ottaminen vaatisi kuitenkin vakaan perustan: aikaa ja rahaa. Ja juuri näistä on pulaa, eikä vähiten hammaslääketieteen parissa.
Suomalaisista 16 % on lapsia – alle kouluikäisiä, alakoululaisia ja murrosikäisiä nuoria. Lapsuuden aikana heidän suissaan puhkeaa ja vaihtuu hampaita, noin neljällä kymmenestä on poikkeamaa purennassa, jopa viidenneksellä kiilteen kehityshäiriö ja monen matkassa jokin yleissairaus. Tavoitteena olisi pitää tämän ison ja monimuotoisen joukon suut terveinä ja paikattomina ja minimoida näin paikkaustarve koko eliniän ajan.
Kehitysvammaisen potilaan kohtaaminen voi olla tottumattomalle jännittävää. Vaikka erityisosaamista tarvitaan, on kyse ennen muuta aidosta vuorovaikutuksesta ja rohkeudesta kohdata erilaisuutta.
Datan tehokkaampi hyödyntäminen ja tiedolla johtaminen ovat terveydenhuollon kehittämisen ytimessä. Uusien toimintamallien ja työkalujen tavoitteena on luoda entistä vaikuttavampia palveluita ja hoitoa sekä vahvistaa ennaltaehkäisevää otetta.
Itä-Suomen yliopiston Hammaslääketieteen yksikön tutkimus kartoittaa kokemuksia suupatologisen PAD-lausunnon tulkinnasta sekä hyödyntämisestä diagnostiikassa ja hoidon suunnittelussa. Kyselyyn toivotaan vielä vastauksia.
Tulevat eduskuntavaalit ja niihin liittyvä vaalityö ovat hyvä tilaisuus nostaa suunterveyteen ja suun terveydenhuoltopalveluihin liittyviä teemoja julkiseen keskusteluun.
Ranskassa on käynnissä suuri terveydenhuollon uudistus, jonka osana hallitus on luvannut kansalaisille kokonaan korvattavat hammasproteesit. Omavastuuosuus alkaa pienentyä ensi vuoden alusta lähtien vaiheittain siten, että sadan prosentin korvaukseen päästään vuonna 2021. Uudistukseen on laskettu hupenevan miljardi euroa julkista rahaa vuosittain.
Uusi säteilylaki tulee voimaan 15.12.2018. Lisäksi uudistetaan asetuksia sekä Säteilyturvakeskuksen (STUK) ST-ohjeita, jotka korvataan STUKin sitovilla määräyksillä ja STUKin ohjeilla.
Noin joka neljäs suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään, ja yhä useampi paranee. Osa syövistä ilmenee ensimmäisenä suussa, ja syöpähoidot aiheuttavat lähes aina kriisin suunterveydessä. Hammaslääkäri tarvitseekin hyvät tiedot erilaisten syöpien ja niiden hoitojen vaikutuksista suuhun ja hammaslääketieteellisten toimenpiteiden toteutukseen.
Kelain-palvelua voi 1.1.2019 alkaen käyttää vain lääkärien ja hammaslääkärien yksityiskäytössä, kun määrätään satunnaisesti reseptejä ilman ansaintatarkoitusta.
Hammaslääkärin vastaanotto on potilaalle psyykkisesti, fysiologisesti ja toiminnallisesti poikkeuksellinen tilanne. Kyselytutkimus selvittää vastaanotoilla tapahtuvia ensiaputilanteita, käytettävissä olevaa ensiapuvälineistöä sekä hammaslääkärien saamaa ensiapukoulutusta.
Hampaiden omahoidon kohentamiseen tähtäävä henkilökohtainen terveysneuvonta on todennäköisesti tärkein vastaanotoilla tapahtuva terveyttä edistävän toiminnan muoto. Suun terveydenhuollon asemaan sekä suu- ja hammassairauksien ehkäisyyn liittyvät toimet ovat vahvasti myös osa Hammaslääkäriliiton vaikuttamistoimia.
Syyttäjä vaati äidille rangaistusta joko pahoinpitelystä tai vammantuottamuksesta, koska tämä ei ollut huolehtinut lapsensa suun ja hampaiden terveydestä.
Ylihoito ja ylidiagnostiikka ovat eritoten markkinaehtoisesti toimivan terveydenhuollon sivuvaikutus. Hammaslääkäriäkin saattavat houkutella tai painostaa ylihoitoon potilaat ja palkkiojärjestelmät – joskus ehkä jopa omat esimiehet.
Hammaslääkäriliiton jäsenkysely kertoo sitoutuneesta ja ammatistaan ylpeästä jäsenkunnasta. Jäsenet arvioivat liiton toimintaa hyvin arvosanoin, mutta antavat myös kipakkaa palautetta.
Millaisia mahdollisuuksia uudet terveysteknologian sovellukset ja kehittyvät hoitomenetelmät voivat tarjota suun terveydenhuoltoon ja hammaslääkärin työhön? Osa sovelluksista on vastaanotoilla jo lähes arkea, osa visioista vaatii edelleen paljon kehitystyötä toteutuakseen.
Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan mobiilipeli houkutteli varhaisnuoria tutustumaan enemmän tupakoinnin ennaltaehkäisyyn tarkoitettuun terveysmateriaaliin kuin perinteinen internet-sivusto. Peli onnistui myös muokkaamaan tupakkaan liittyviä mielikuvia ja asenteita toivottuun suuntaan.
FinTerveys 2017 -väestötutkimuksen mukaan suunterveytensä hyväksi kokevien suomalaisten osuus on pienentynyt. Entistä useampi vastaaja myös koki jäävänsä vaille tarpeellisina pitämiään suun terveydenhuoltopalveluita asiakasmaksujen tai hintojen vuoksi.
Hampaan paikkaaminen johtaa usein paikkauskierteeseen, joten paikkaamisen tarve olisi paras ehkäistä. Uusi Hampaan paikkaushoidon Käypä hoito -suositus kannustaa niin hammaslääkäreitä, potilaita kuin päättäjiäkin tekemään kaikkensa, jotta hampaita tarvitsisi paikata mahdollisimman vähän.
Kalvotekniikoiden käyttäjien on tärkeää tarkistaa oman osaamisensa rajat. Menetelmä voi olla potilaalle helppo, mutta vaatii hammaslääkäriltä vastaavanlaista ymmärrystä kuin perinteiset oikomishoidot. Haittavaikutukset voivat olla vakavia.
Suun terveydenhuollon valinnanvapauskokeilu alkoi Tampereen seudulla 31.5. Kokeilu koskee aikuisten perushammashoitopalveluja, erikoishammaslääkäritasoinen hoito ei sisälly kokeiluun.
Vaihtelevaa kipua leuoissa, päänsärkyä, niskajumeja – niin monen TMD-potilaan oirekuvaus. Suoritusyhteiskuntamme vauhdissa voi olla vaikea pysyä mukana. Ei ihme, että sattuu! Moni herää vasta kipuun, mutta onneksi hoitoennuste on hyvä, jos vain osaa hakeutua hammaslääkärin vastaanotolle. Ammattilainenkaan ei voi kuitenkaan auttaa, jos potilasta ei saada sitoutumaan ja motivoitumaan omahoitoon.
Lääkeinteraktiot ovat Suomessa merkittävä ongelma, joka voitaisiin suurelta osin välttää. Hammaslääkärin on välttämätöntä tuntea määräämiensä lääkkeiden yhteisvaikutukset. Myös potilaan käyttämien lääkkeiden selvittäminen kuuluu hyvään hoitoon, vaikka se voikin olla vaikeaa.
Kroonisista kasvojen alueen kivuista kärsivän potilaan kohtaa joskus jokainen hammaslääkäri. Kipua, jolle ei löydy hammaslääketieteellistä syytä, ei koskaan pidä yrittää hoitaa kajoavalla toimenpiteellä.
Digitaalisuus, terveysteknologia, älykkäät tietojärjestelmät, taustaäly – miten näistä saisi otteen? Suun terveydenhuolto elää muutoksessa yhdessä muun terveydenhuollon kanssa. Digitaalisen murroksen ytimessä kliinikot törmäävät ihmetykseen, kipuiluun, järkeviin ratkaisuihin, oivalluksiin, yhteensopimattomuuteen ja mahdollisuuksiin.
Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO aloittaa kunta-alalla ylityö- ja vuoronvaihtokiellon tiistaina 6.2.2018 kello 7.00. Kielto koskee kaikkia JUKOon kuuluvissa liitoissa kunta-alalla työskenteleviä työsuhteisia työntekijöitä.
Sosiaali- ja terveysalan henkilöstöllä kuuluu olla asianmukainen rokotussuoja. Kyse on sekä potilas- että työturvallisuudesta. Uusi tartuntatautilaki koskee niin isoja kuin pieniä yksiköitä sekä julkisella että yksityissektorilla.
Maahanmuuton ja pakolaisuuden lisääntymisen myötä oikeushammaslääkärin työ liittyy enenevässä määrin elävien ihmisoikeuksiin, ja peruskliinikkokin saattaa tarvita
oikeushammaslääkärin apua.
Sote-uudistuksen saama vuoden lisäaika on tervetullut, mutta lekotteluun ei ole aikaa. Työtä riittää niin lain- kuin alueellisilla valmistelijoilla. Laki luo rakenteet, mutta kyse on ennen muuta toiminnan uudistamisesta.
Hammaslääkäri Pertti Honkela matkusti Peruun tapaamaan kummityttöään ja yllättyi iloisesti. Esimerkiksi lasten hammasharjat ja -tahnat sekä fluorauksen kustantaa valtio.
Hammasperäisiä äkillisiä infektioita ja mikrobilääkkeitä käsittelevä Käypä hoito -suositus on suunnattu ensisijaisesti hammaslääkäreille, lääkäreille ja muulle terveydenhoitohenkilökunnalle. Se olisi kuitenkin tärkeää luettavaa myös potilaille ja päättäjille.
Äkilliset hammasperäiset infektiot tulee aina hoitaa viipymättä. Mikrobilääkehoito on aina toissijaista, eikä korvaa hammaslääkärin tekemää kliinistä hoitoa.
Ammattihenkilölainsäädännön tärkein tarkoitus on säännellä terveydenhuollon ammatinharjoittamisoikeuksia, ja sääntelyn keskeisin tavoite on potilasturvallisuuden varmistaminen.
Vuosien varrella on käyty läpi tilojen vaihdoksia, opintouudistuksia, resurssien vähennyksiä ja jopa lakkautusuhkia. Emeritusprofessori Heikki Murtomaa toivoo, että hammaslääketieteen koulutus saisi viimein sille kuuluvan oikeutuksen.
Valinnanvapauslain on tarkoitus tulla porrastetusti voimaan vuoden 2019 alusta lähtien. Haluamansa suunhoidon yksikön asiakas voisi valita heti 1.1.2019 alkaen.
Hammaslääkäriliiton viime keväänä aloittama I love suu -terveyskampanja väestölle jatkuu myös vuonna 2017 uusilla materiaaleilla täydennettynä. Haluamme kertoa suunterveydestä ja sen merkityksestä sekä innostaa suomalaisia huolehtimaan suustaan paremmin.
Terveysaiheet ovat nousseet YK:n yleiskokouksen aiheiksi vain neljä kertaa: HIV 2001, krooniset, ei-tarttuvat taudit 2011, Ebola 2014 – ja viime syksynä
mikrobilääkeresistenssi. Resistenssistä on tullut maailmanlaajuinen ongelma, joka etenee kunnioittamatta rajoja. Syynä on ennen kaikkea
välinpitämättömyys ja tietämättömyys.
Hammaslääkäriliitto on mukana monen järjestön yhteisrintamassa nostamassa terveyttä ja hyvinvointia kevään kuntavaalien keskiöön. Terveyden edistäminen on myös taloudellisesti järkevää.
Tuore selvitys pitää sisällään paitsi esityksen erikoissairaanhoitotasoisen suun terveydenhuollon porrastuksesta ja sisällöstä, myös esityksen palvelurakenteiden kehittämiseksi.
Suun pitäminen infektiovapaana on hammaslääkärin perustehtävä, ja mahdollinen radikaalimmankin infektiofokussaneerauksen tarve tulisi pitää mielessä jokaisen potilaan kohdalla koko ajan. Siihen, miten radikaalilla otteella potilaan fokuksia pitäisi kulloinkin poistaa, missä ja miten hoito on paras suorittaa, ei kuitenkaan ole valmista ohjetta, vaan päätös on tehtävä potilas- ja tilannekohtaisesti.
Terveydenhuollon ja sosiaalihuollon päivystysjärjestelmää uudistetaan. Hallituksen eduskunnalle antamassa esityksessä laaja ympärivuorokautinen päivystys ollaan keskittämässä 12 keskussairaalaan. Suppeampi ympärivuorokautinen päivystys jäisi muihin kahdeksaan keskussairaalaan.
Kanta-palvelujen käyttöönotto lähestyy myös yksityisessä suun terveydenhuollossa. Sähköinen lääkemääräys tulee pakolliseksi 1.1.2017. Samaan aikaan on potilastiedon arkistoon siirtymisen virallinen määräaika.
Erikoishammaslääkärikoulutus kaipaa läpinäkyvyyttä ja alueelliset tarpeet huomioon ottavaa valtakunnallista koordinaatiota. Lisää yhteistyötä toivovat niin erikoistujat kuin heidän kouluttajansa ja erikoisalojen vastuuhenkilötkin.
Ennen modernin biolääketieteen ja hammaslääketieteen aikakautta hammassäryn aiheuttajana on saatettu pitää
esimerkiksi säikähtämistä tai kateellista naapuria.
Hammaslääkäreistä erikoishammaslääkäreitä on noin 15 prosenttia. Jotta osuus säilyisi jatkossa samana, erikoishammaslääkärien koulutus tulisi lähes kaksinkertaistaa nykyisestä.
Juurihoidettu hammas voi olla oireeton ja toimia purennassa moitteetta jopa vuosikymmeniä, eikä juurihoidon tarvitse olla epämukavaa potilaalle tai hammaslääkärille. Odotettu, uusi juurihoidon Käypä hoito -suositus kulkee kliinikon rinnalla läpi juurihoitoprosessin – pulpan tilan määrittämisestä hoidon yksityiskohtiin ja pitkäaikaisseurannan toteuttamiseen.
Kehonmuokkaus lävistyksistä tatuointeihin on kasvattanut suosiotaan viimeisten vuosikymmenien aikana, etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Tämä näkyy myös hammaslääkärien vastaanotoilla.
Uusimman tutkimustiedon mukaan klooriheksidiini (CHX) toimii etenkin juurihoidossa, lujittaa yhdistelmämuovipaikkojen sidoksia ja voi toimia tukihoitona karieksen ehkäisyssä korkean riskin potilailla. Biofilmiä vastaan CHX on aika voimaton, muistuttaa prof. Leo Tjäderhane.
Hammaslääkäriliiton valtuusto päätti 14.5. liittymisestä Lääkäriliiton Lääkäreitä ja lääkärinpalveluja koskeviin markkinointiohjeisiin. Samalla luovutaan erillisistä Hammaslääkäriliiton markkinointiohjeista. Lääkäriliitto päivitti ohjeitaan viimeksi marraskuussa 2015.
Potilaan valinnanvapautta selvittäneen työryhmän ehdottamassa mallissa asiakkaan ensisijainen asiointipaikka olisi järjestelmään erikseen hyväksytty väestövastuinen sosiaali- ja terveyskeskus. Suun terveydenhuoltoon ehdotetaan monituottajamallia.
Juuri voimaan tulleessa, uudessa tupakkalaissa pyritään edistämään erityisesti nuorten savuttomuutta. Vaikka suomalaisten nuorten tupakointi on vähentynyt 2000-luvun aikana, on se edelleen runsasta varsinkin joissakin ryhmissä.
Hammaslääkäriliitto, Stal ja Tehy pitävät toimivaa työnjakoa ja sen hallittua kehittämistä välttämättöminä suun terveydenhuollossa, mutta muistuttavat työnjaon perusteista.
Yksityisen sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön työryhmä ehdottaa lakeja yksityisistä sosiaali- ja terveyspalveluista yhdistettäväksi. Lain tarkoituksena olisi varmistaa potilasturvallisuus ja palvelujen laatu. Työryhmä katsoo ehdotuksen samalla sujuvoittavan säädöksiä, vähentävän uusien yrittäjien hallinnollista taakkaa ja edistävän yrittäjyyttä. Työryhmä luovutti raporttinsa 13.4. perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalle.
Maan hallituksen sote- ja aluehallintouudistuksen linjauksia koskeva neuvottelutulos syntyi 5.4.2016. Linjaukset ohjaavat kiivaana käyvää uudistusten lainvalmistelua; sote-järjestämislaki ja maakuntalaki niihin liittyvine lakeineen on tarkoitus saattaa lausunnoille toukokuussa.